Existujú 4 hlavné infekčné ochorenia, ktoré môžu psíka napadnúť.

1. PSINKA- táto choroba napáda v prvom rade psy v mladom veku (cca do 6 mesiacov) no nakaziť sa ňou môže váš miláčik kedykoľvek. Do tela sa dostáva vdýchnutím vírusu a napáda nervový a imunitný systém. Príznaky sú spočiatku slabšie; psík je skleslý a má zvýšenú teplotu. Je nutné však navštíviť zverolekára už v tomto štádiu choroby, pretože po ňom dochádza k zdanlivému zlepšeniu zdravotného stavu. Nervový systém je však poškodený stále viac. Pes dostane najskôr ľahkú triašku, ktorá sa môže zmeniť až na silné epileptické záchvaty.

2. PSIA INFEKČNÁ ŽLTAČKA- je veľmi nákazlivým infekčným ochorením, ktoré postihuje najmä psy vo veku do 1 roka. Príznaky sú najskôr mierne- psy odmietajú stravu, sú smädní a majú zvýšenú teplotu. Pri ťažkom priebehu choroby sú tieto symptómy veľmi výrazné a v niektorých prípadoch môže dôjsť k náhlemu úmrtiu psíka.

3. PARVOVIRÓZA- je pomerne novým vírusovým ochorením. Dôjsť pri ňom môže k silnému zápalu tenkého čreva s krvavou hnačkou, akútnemu zvracaniu, silnej depresii a vysokej teplote. Je potrebné ho začať liečiť okamžite, no aj v takom prípade sa môže stať, že psík uhynie.

4. LEPTOSPIRÓZA- existujú 2 typy. Ten prvý postihuje pečeň a druhý obličky. Oba typy sa šíria infikovaným močom a inkubačná doba je asi týždeň. Príznakmi sú náhla malátnosť, zvracanie, smäd, krvavá hnačka, drobné krvácania na pyskoch. Tak ako predchádzajúce, aj toto ochorenie je veľmi vážne a v prípade, že sa nezačne okamžite liečiť, psík uhynie.

Predchádzať týmto ochoreniam je možné zaočkovaním šteniatka. Samozrejmosťou je aj očkovanie proti besnote. Psíka je potrebné preočkovať každý rok.