My, ľudia, si často myslíme, že psy nevedia hovoriť. Sčasti je to pravda. Psy nevedia hovoriť ľudskou rečou. To však neznamená, že sa  nami nerozprávajú. Oni to len robia inak ako my.

Pes vyjadruje svoje pocity prostredníctvom svojej tváre, svojho tela a taktiež hlasom. Ak vlastníte svojho miláčika už dlhší čas, iste ste postrehli, že používanie hlasu sa prejavuje rozlične od kňučania, cez vrčaniě, štekot až po zavýjanie. Je potrebné sledovať výšku a frekvenciu jeho hlasu. Štekot môže byť agresívny, no psík sa ním môže dovolávať aj hry. Preto je dôležité, aby ste si všimli aj ďalšie signály. Pri agresívnom vrčaní a štekote má pes zvyčajne pritlačené uši dozadu (ak ide o agresivitu zo strachu), naježenú srsť, vycerené zuby a chvost stiahnutý alebo napätý vo vodorovnej polohe. Ak sa chce pes hrať, vrtí chvostom, má ho vztýčený dohora,  zvykne tiež pokrčiť predné laby a prehnúť chrbát. Ak psík sklopí uši, zvesí chvost a mierne sa predkloní alebo sa celkom prevalí na chrbát a zdvihne zadnú nohu, je to známka, že je vám úplne podriadený.  AK má chvost úplne stiahnutý medzi zadné labky, sklopené uši a je prikrčený, má z niečoho strach.

Toto sú typické prejavy psov, keď sa nám snažia niečo “povedať”. Samozrejme, môžu sa trochu líšiť v zvávislosti od psa. Pretože každý pes je rôzny, má inú povahu, vlastnú osobnosť. Časom sa však iste naučíte svojho psíka správne pochopiť, treba mať len snahu a trpezlivosť.