Psíčkovia

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Canisterapia

Canisterapia je spôsob terapie, ktorý využíva pôsobenie psa na zdravie človeka. Najčastejšie sa využíva pri liečbe duševných porúch, nielen pri práci s deprimovanými či emocionálne poškodenými ľuďmi, ale osvedčil sa aj pri mentálne postihnutých, autistických deťoch, pri logopedických problémoch, stavoch úzkosti, fóbiách a podobne. Canisterapia sa však osvedčila aj u telesne postihnutých, u ktorých sa veľmi často telesné handicapy prejavujú v ich psychyckom stave.

Nie každý psík dokáže byť vhodným "terapeutom". Na to, aby vedel efektívne pomôcť pri vážnych poruchách, mal by disponovať vlastnosťami ako vnímavosť, vyrovnanosť, mal by byť spoločenský a nemať strach z cudzích ľudí, mal by dokázať zniesť aj väčšiu psychickú záťaž. Pretože pri caniterapii je jedným z najdôležitejších prvkov fyzický kontakt. Ak by sa psík strhol pri každom pohladkaní, nielen že by chorému veľmi nepomohol, no v prvom rade by trpel on sám. Najdôležitejšie je si však uvedomiť, že pri terapiách nejde iba o jednostrannú námahu, snažiť sa musí aj sám človek. Bez trpezlivosti, pokojného prístupu, bez vzájomnej spolupráce by totiž žiaden tím fungovať nemohol.


Človek a pes | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014